wtorek, 12 stycznia 2016

Sałatka śledziowa z buraczkami

Dzisiaj znowu jedzonko. Tym razem zrobiłam sama, a przepis wzięłam z... Tym razem z gazety. Niestety nie wiem, jakiej, bo znalazłam wycinek, bez tytułu gazety.Wydawco, wybacz!




  • 2 upieczone buraki
  • cebula
  • 3 płaty śledziowe w occie
  • gruszka (najlepiej słodka)
  • słoiczek pieczarek marynowanych
  • 5 korniszonów
  • 1/2 puszki groszku
  • natka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Upieczone buraki obierz, jeden zetrzyj, z drugiego wytnij różę (jakbyś obierała jabłko ze skóry).
Cebule posiekaj, posyp solą, pieprzem, wymieszaj z burakami i octem.
Śledzie pokrój na małe kawałki, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, korniszony oraz cześć pieczarek. Składniki połącz z majonezem, solą i pieprzem.
Na półmisku ułóż na przemian buraki i sałatkę śledziową, wierzch udekoruj groszkiem,  natką, różą z buraka i pieczarkami.

Sałatka bardzo smakowała mojej rodzinie. Równie smaczne są tak zrobione buraczki i śledziki jedzone oddzielnie.


5 komentarzy:

  1. A ślinka ucieka Gosiu plis do zdjęć z jedzonkiem poprosimy o przepisy :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dora i Mamo! Specjalnie na Waszą prośbę dopisuję powyżej przepis.

      Usuń
  2. Dziękuje już pędzę po zakupy i robię Mniam Mniam Mniam :)
    Gosiu jak pokazujesz takie smakołyki to i przepisy prosimy :)

    OdpowiedzUsuń