sobota, 1 marca 2014

Pączuszki

Tak się jakoś złożyło, że mam przepis na pyszne pączki! Dostałam kilka na spróbowanie, ale nie zdążyłam zrobić fotki. Zanim uprzedziłam rodzinę, po pączkach nie było śladu! Została taca łakoci z Tesco...  Poszłam więc w świat w poszukiwaniu i dopadłam ostatniego pąka u mojej mamy. Niestety, bez pudru - mamuśka liczy kalorie!     

  PĄCZKI CIOCI HALINKI: 


0,5 kostki masła,
10 żółtek,
3-4 łyżki miodu,
5 dag.drożdży,
szczypta soli.

Składniki te miksujemy razem na gładką masę. Ciągle miksując dodajemy 3 szkl. przesianej mąki i 1 szkl. śmietany kremówki i łączymy z ciastem.Zostawiamy do  wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość trzeba jeszcze raz zagnieść lub zmieszać. Formować kulki wielkości mandarynki. Smażyć dopiero po około 30 min. rośnięcia. Pączki można nadziewać przed upieczeniem dowolnym dżemem lub owocami,można tez nadziewać dżemem (konfiturą) za pomocą szprycki.

  

Co prawda tłusty czwartek za nami ale mamy jeszcze kusaki czy ostatki - jak tam kto woli. Wtedy pączki są również na miejscu,wiec - smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz